Met een communicatiebureau als moederbedrijf hoeven we ons geen zorgen te maken over onze vindbaarheid, maar het woord bewakingscamera scoort beter in Google dan beveiligingscamera. Waarom heten we dan toch Beveiligingscamera Westland en niet Bewakingscamera Westland?
Een bewakingscamera en een beveiligingscamera is in 9 van de 10 gevallen hetzelfde apparaat. Toch vinden we bij Beveiligingscamera Westland dat voor ons de naam Bewakingscamera Westland de lading niet dekt. Ons werk gaat namelijk verder dan het voorkomen dat er wordt ingebroken of registreren door welke dief je fiets wordt gestolen. Doorgaans is het overigens zo dat er niets meer wordt gestolen als wij ons systeem hebben geplaatst, maar dat is stof voor een andere keer. Beveiliging gaat niet alleen over criminaliteit.
Waarom Beveiligingscamera Westland i.p.v. Bewakingscamera Westland?
Veiligheid gaat niet alleen over jezelf, maar gaat ook vaak over anderen. We plaatsen bijvoorbeeld camera’s in woonvertrekken van mensen die (nog) niet naar een verzorgingshuis willen. Andersom kan het ook. Grootouders die een oogje in het zeil houden in de poort achter het huis waar de kleinkinderen spelen.
Een andere vorm van beveiliging is het controleren van bedrijfsprocessen. De machine doet het werk terwijl een medewerker iets anders kan gaan doen. De monitor naast hem/haar zorgt ervoor dat hij/zij wel door kan gaan met andere bezigheden, maar ondertussen toch kan controleren hoever de machine is en/of de boel niet vastloopt.

Vooral de zorg voor anderen biedt regelmatig mooie uitdagingen. Medewerkers in de zorg voelen vaak goed aan hoe de behoefte aan een prikkelarme omgeving niet optimaal kan worden gerealiseerd als ze constant fysiek in de nabijheid van hun cliënten zijn. Samen met zorginstellingen zorgen we ervoor dat observeren mogelijk wordt zonder dat zaken als privacy of specifieke afspraken uit het zorgplan in het gedrang komen.
Voorkom problemen. Praat over het plaatsen van camera’s en maak afspraken over wat er met de beelden gebeurt.
Het heeft geen zin om het te verbloemen; het plaatsen van camera’s in een leefomgeving betekent minder privacy. De beelden die ze zullen tonen aan mantelzorgers en zorginstellingen zijn beelden die je niet met de wereld wilt delen. Bij een gesloten systeem (zonder toegang via het internet) zijn de zorgen van het delen vaak minder groot, maar die zorg is eigenlijk ongegrond als je bedenkt dat beelden die opgeslagen worden vaak jaren later nog ergens op een dvd staan.
Als je een camerasysteem plaatst is het belangrijk dit goed met de betrokkenen te bespreken. Iedereen heeft baat bij duidelijkheid. Van de vergeetachtig wordende oudere tot de gedragsdeskundige in de zorginstelling. Een paar punten om in de communicatie mee te nemen:
- Waar wordt gefilmd en welk deel van de ruimte(s) komt in beeld?
- Wie heeft toegang tot de beelden?
- De tijd dat er gefilmd wordt.
- Worden de beelden opgeslagen?
- Hoe wordt het onderhoud van het camerasysteem geborgd?
- Waarop worden de beelden opgeslagen?
- Hoe lang worden de beelden opgeslagen?
- Wie controleert of de beelden na de periode worden vernietigd?
Het bovenstaande is natuurlijk niet nodig voor opa en oma die een oogje in het zeil moeten houden op de kinderen die in de achtertuin spelen, maar vooral als er derden in het spel komen, zijn afspraken belangrijk. Gewoon, om de veiligheid te bewaken.
Vragen? Opmerkingen? Tips? We lezen ze graag hieronder, maar mailen kan natuurlijk ook.
Vragen? Opmerkingen?